Dlaczego kuchnia koreańska zyskuje coraz więcej zwolenników?

Pierwsze zetknięcie z koreańską kuchnią może wydać się szokujące. Ostry, pikantny smak z pewnością doskonale określa te dania, ale nie jest to poziom ostrości jak w kuchni tajskiej czy syczuańskiej, bo wówczas europejskie gardło płonie niemal „żywym ogniem”, a w oczach pojawiają się łzy. Koreańska ostrość potraw jest doskonale zbalansowania przez inne smaki takie jak: delikatna słodycz, orzeźwiająca kwaśność oraz mnogość innych orientalnych smaków, których w polskich potrawach po prostu nie ma.

 

Koreańskich smaków nie da się zapomnieć

W koreańskich daniach przede wszystkim królują warzywa, ryż, mięso i ryby wraz z cudownymi sosami, dipami i dressingami przygotowywanymi na bazie olejów roślinnych, sosów sojowych, octów, imbiru, chili, czosnku i tysiąca innych lokalnych przypraw. Każdy, kto o choć raz zetknie się
z koreańskimi smakami, zaczyna eksperymentować we własnej kuchni, a wówczas potrawy rodem z Seulu zaczynają na stałe gościć w domowym menu.

 

Najpopularniejsze dania koreańskie

Bulgogi to danie, o którym jest głośno na całym świecie. To wyśmienita wołowina przygotowywana
w słodkiej marynacie, a następnie smażona i grillowana. Ze względu na cenę mięsa często zastępuje się ją zwykłą wieprzowiną. Równie popularne są żeberka – sogalbi gui oraz z pozoru zwykły, wieprzowy boczek – samgyeopsal. Mięsa te są grillowane z czosnkiem i cebulą, a ich kawałki lub plastry zawija się potem w sałatę perilli. Takie porcyjki, wielkości finger food, zanurza się w tradycyjnym koreańskim sosie ssamjang robionym na bazie tradycyjnej pasty gochujang przygotowanej z oleju sezamowego, czosnku, cebuli i szczypioru.

Żaden koreański posiłek nie może się odbywać przez przystawek banchan. Ich zestawy dostosowuje się do dań głównych. Zwykle są to przeróżne kiszonki takie jak oczywiście kimchi, kkakdugi, czyli kiszona rzodkiew, pasta z batatów czy przyrządzane na parze bakłażany marynowane w occie z dodatkiem aromatycznych liści lub bulw paproci, kropidlaka, aralii czy kolokazji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek