Szaszłyki z figami

Składniki:
  • 6 świeżych fig
  • 2 opakowania szynki Serrano SAINT-AZAY
  • około 250 g sera halloumi
  • 1/2 cytryny
Na dressing:
  • 4 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego NID D'ABEILLE
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • Rukola
Sposób przygotowania:
  1. Figi pokroić na 4 kawałki.
  2. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser.
  5. Posypać skórką cytryny.
  6. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut.
  7. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu.
Polecamy