Pancakes z cukinią

  • 2
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki BIO VILLAGE
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu WM
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki startej cukinii
  • Olej do smażenia
  Do podania:
  • Masło
  • Syrop klonowy
  • Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszać suche składniki w jednej misce: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajko, mleko, roztopione masło. Dodać cukinię odciśniętą z nadmiaru wody i ponownie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki  i wymieszać tylko do połączenia się składników.
  2. Rozgrzać patelnię posmarowaną delikatnie olejem , wykładać łyżką porcję ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron.
  3. Gotowe pankejki podawać z masłem, syropem klonowym i ulubionymi owocami.

Polecamy