Krem z cukinii i groszku z serowymi paluszkami

Składniki: Składniki na zupę:
  • 700 g cukinii
  • 200 g mrożonego groszku
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 1/4 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 50 ml śmietanki 30%
  Składniki na paluchy z serem:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego bezglutenowego WM
  • 120 g sera gorgonzola WM
  • 50 g tartego sera Grano Padana WM
  • 2 garści sezamu białego
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:

Paluchy z serem:

  • 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki.
  • Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta.
  • Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
  • Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Zupa:

  1. Przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę i podsmażać na średnim ogniu około 5 minut, następnie dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać łyżkę oliwy, ziemniaki i cukinię i smażyć około 3-4 minut, aż warzywa się zarumienią. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodać groszek, zagotować i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gęsty krem. Pod koniec blendowania dodać listki mięty i rozdrobnić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać śmietanę.
  3. Podawać z paluchami serowymi.
Polecamy